top of page

Skötselråd

Perenner

Allmänt

Perenner är växter där kommer igen, år efter år! 

Dem vissnar ner på hösten/vintern, och kommer igen till våren/sommaren.

Där finns perenner till alla olika sorters läger, från torrt och soligt till fuktigt och skuggigt.

Dem kan planteras på många olika ställen, efter den enskildas krav för att trivas, och även i krukor! Men då måste man vara uppmärksam på att skydda krukan och växten, eftersom alla växter i krukor är mer utsatta! 

Trollius chinensis 'Golden Queen'

På hösten brukar dem flesta börja vissna ner, och därmed förbereda sig inför vintern. Det ''täcke'' där blir, av den nu vissna växten, gör ett skydd inför kylan, därför bör man låta det ligga kvar.

Tycker man inte det är så fint, får man när man har rensat bort, ligga något annat, t.ex. löv eller grankvistar, som därmed fungerar som skydd. Men tänk på att den vissna växten är det mest optimala för den som skydd, ibland behöver den även extra skydd. om den är nyligt planterat eller en speciell perenn.

Höst

På våren börjar allt väckas till liv igen. Man börjar se små gröna spirar från marken, och glädjas till allt står i fullt flor igen.

Men var inte för snabb med att städa undan allt från vintern! Våren är alltid en osäker period, med tanke på vädret. Det kan vara frostfritt i några dagar, och sen kan frosten komma tillbaka, och då kan växten ta skada om den ligger helt oskyddad! Så vänta gärna lite längre än du egentligen hade tänkt, till du är helt säker att vädret verkligen har börjar bli milt, för du rensar bort allt skydd växten har runt sig. 

När först den kalla kyla har försvunnit till mestadels, då är det fritt fram, och faktisk bara bra om du kan få bort det vissna av växten, så det nya där kommer fram, kan få bra med ljus till att växa, och inte ligga gömt allt för länge. Men var lite försiktig så du inte drar upp delar av plantan som ligger under jorden.

Ställ också gärna upp stöd, till växter som kräver det när dem har växt upp, t.ex. pioner, där kan vara lite svårare att sätta stöd på, när dem först har växt till sig.

Vår

Agapanthus 'White Heaven'

Anemone hybrida' Honorine Jobert'

1. Se till att bearbeta jorden väl innan du planterar.

Blanda gärna den matjorden du har med något vanlig bra plantjord eller kogödsel, så växten får så bra en början som möjligt!

Ställ gärna plantan i en hink med vatten, medan du gräver planteringsgropen, men låt den inte stå för länge! 

Max 20-30 min.

Ifall den får stå ett par timmar i vatten, riskerar du att du övervattnar och rötterna börjar ruttna.

Är växten mycket torr, är det bättre att du ser till att vattna regelbundet när den är planterat.

PLANTERING!

2. Sätt ner plantan i gropen. Den ska stå lika djupt som den stått i krukan. 

Fyll därefter på med jord, och tryck till lätt, så att den står stabilt och rakt. 

När är det dags att flytta perenner?

Att flytta och dela på perenner gör man antingen vår eller höst.

Vårblommande perenner delar och flyttar på man hösten, och höstblommande på våren när frosten är borta!  

3. Vattna regelbundet dem första veckorna efter nyplantering, och även vid torra perioder. Oftast kan man alltid se det på växten om den behöver vatten, då börjar dem hänga, eller se tråkiga ut.

Se även till att vattna så nära växten som möjligt, för när den är nyplanterad har den inte fått rötterna ut än, därför är det då extra viktigt att vattna helt vid eller på plantan första tiden, så du är säker att vattnet inte bara rinner bort. 

Skall du göra en ny rabatt i gräsmatten?

Då måste du se till att gräva en ordentlig grop, gärna bredare än du tänkt plantera i, så gräset inte växer in så snabbt, och växterna får bra plats att växa på.

Om dem trivs i läget, blir det oftast större än man kan föreställa sig.

För att underlätta för sig själv, är det också bra att sätta gräskant, så du slippar fixa till kanterna jämt. 

Sedan måste du se till att få bort allt gräs och rötterna därifrån, och bearbeta jorden ordentligt, inte bara i ytan, utan också på djupet! Mycket viktigt, så inte dem nya plantorna ska kämpa mot det.

Bäst är att blanda i något kogödsel eller vanligt bra plantjord, så dina nya växter kommer att trivas! 

Att göra en ny rabatt

Echinacea purpurea 'Alba'

Bild från en av våra kunders nya rabatt.

Så bra jobbat, mycket inspirerande!

bottom of page