top of page

Tebuske

Specialitet!

Äkta Tebuske, Camellia sinensis.

​

Med denna fina buske kan du odla eget te - Det tycker vi är kul!

​

Tebusken har varit använt i många hundrade år, först som läkemedel, sen som njuta drick!

Det kan bli upp till 100 år gammal, ungefär 1 - 1,5 meter på höjden (beroende på hur mycket te, som man gör).

​

Det går att göra nytt te varje vecka, då det endast är dem helt nya skotten där användas till produktionen.

​

Busken planteras i rhododendronjord, då det låga pH-värde utvecklar bästa smaken i bladen. Placera gärna plantan ute på en varm, och solig plats från maj tills det börjar att frysa under hösten. Trä däcket, växthus eller uterummet fungera bra!

​

Sen går det att ställe den svalt och ljust inomhus, exempel i ett sovrum där inte är uppvärmt.

Vattna regelbundet så inte den torkar ut. Gödsla gärna varje gång där vattnas.

​

​

Så här gör du ditt eget te.

​

Grönt te: 
1. Skörda de yngsta bladen på busken.
2. Placera bladen på en solig plats i 15 minuter för att torka. 
3. Värm bladen i en wok i upp till 6 minuter, tills dem är mjuka. 
4. Försiktigt ta bladen i handen och forma dem till en liten boll. 
5. Låt "bollarna" torka ett dygn i rumstemperatur. 
6. Nu är det bara att värma upp vatten till 80 grader och njuta eget grönt te.

​

​

Svart te: 
1. Skörda de yngsta bladen på busken.
2. Placera bladen på en solig plats tills dem är mjuka.
3. Bladen rulles och delas, så att den kvarvarande fukten kan reagerar med luften, låt dem torka runt 3 timmar. 
4. Varma upp ugnen till 80 grader och lägg bladen på en bakplåt i 2 timmer. 
5. Ta bladen och låt dem torka ett dygn i rumstemperatur. 
6. Koka vatten till 100 grader och njut ditt egna svarta te.

​

Kolla gärna www.omte.se , för flera tips och te sorter, du kan göra med denna buske.

bottom of page