top of page

Prinsessa bär

Chilean Guava - Specialitet!

Drottning Victorias Favorit bär, där under hennes storhetstid transporterades i stora mängder med godstransport från södra England!

 

Detta bäret är storleksmässigt samma som amerikanska blåbär, det är mörkrött, glänsande, fylld med fiber, vitamin C & K. Det skördas under slutet av hösten.

 

Bären är inte bara vackra och fyllda med nyttiga vitaminer - dem smaker helt ljuvligt! Sött och gott med smak av sockervadd, blandad med smultron & en hint av vanilj.

 

Antingen äter du bäret direkt från busken, annars går det bra att båda använda det tills juice, sylt, marmelad, glass, eller även gelé, då det även har ett högt innehåll av pektin.

En otroligt fin växt att ha i utekrukorna, då den under våren översållas av mängder med rosavita blommor där dofter himmelsk!

 

Plantan bilder en medelstor buske på runt 2 meter, men kan utan problem klippas och beskäras, så den passar in överallt. Det är en vintergrön buske med fina små, glänsande gröna blad.

 

Den kan planteras i sol och skugga, den tål båda att stå nära havet, och moderat mängd vind. En mycket frisk och oftast sjukdomsfri växt.

 

Det går även bra att plantera den i ditt orangeri, eller ha den som växt i uterummet. Har du den i kruka, kan det rekommenderas att den placeras skyddad under vintern med en minsta temperatur på runt -6 till - 10 grader. Plantera du den i trädgårdslandet får du skydda den med granris, och löv.

prinsesse_bær_1.jpg
prinsesse_bær_2.jpg
prinsesse bær.jpg
bottom of page